Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ο εγγονός του «πατέρα του ευρώ» απορρίπτει το δημιούργημά του!

πηγή : tsantiri.gr




Ο εγγονός του «πατέρα του ευρώ» απορρίπτει το δημιούργημά του!

Ο εγγονός του «πατέρα του ευρώ» απορρίπτει το δημιούργημά του!
Η «αυτομόληση» του Στέφαν Βέρχαν από τους Χριστιανοδημοκράτες στους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, κρύβει πίσω της μία σημαντική μεταστροφή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας.
Ο ιδρυτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών καιπρώτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας μετά τον πόλεμο, ο Κόνραντ Αντενάουερ, υπήρξε ο κυριότερος εκφραστής της ιδέας για μία ενωμένη Ευρώπη με ένα κοινό νόμισμα.
Το ευρώ θεωρείται εν πολλοίς το σημαντικότερο «παιδί του» στην προσπάθεια συγκρότησης τηςΕΟΚ και στη συνέχεια της ΕΕ, αλλά το εγγόνι του δείχνει να έχει εντελώς διαφορετική άποψη και μάλιστα την προωθεί και στην γερμανική πολιτική σκηνή.
Ο Στέφαν Βέρχαν αυτομόλησε με κάθε επισημότητα από τους Χριστιανοδημοκράτες στην Βαυαρία, προκειμένου να προσχωρήσει στους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», την περασμένη εβδομάδα, ένα σαφώς ενισχυόμενο κόμμα ευρωσκεπτικιστών που πλέον εξετάζει την πιθανότητα να κατέβει και στις γενικές εκλογές του 2013.
Σε δηλώσεις του, ο Βέρχαν είπε ότι η χρηματοδότηση χωρών όπως η Ελλάδα για να διασωθούν εντός της ευρωζώνης «δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό όραμα των ανθρώπων που την θεμελίωσαν», όπως ο ίδιος ο παππούς του.
Οπως σημειώνει το Reuters, ο εγγονός του Αντενάουερ δεν έχει σε καμία περίπτωση το ηθικό κύρος που προγόνου του, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε ο «μεγαλύτερος Γερμανός όλων των εποχών». Επιχειρηματίας που δεν έχει διεκδικήσει κάποιο πολιτικό αξίωμα, ο Βέρχαν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεταστροφής της γερμανικής κοινής γνώμης σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Αντίστοιχες τάσεις καταγράφονται και σε άλλες χώρες που εισφέρουν στο ταμείο διάσωσης, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Μετά από δεκαετίες ενοχών για τους Ναζί και «αλεργίας» για ο.τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «εθνική» προσέγγιση, οι Γερμανοί δείχνουν να επανεξετάζουν τις θέσεις τους έναντι της Ευρώπης.
Το Μάιο, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Τθίλο Σαράζιν εξέδωσε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται το Ευρώ» και μέσα σε λίγες ημέρες αυτό αναρριχήθηκε στην κορυφή των πωλήσεων. Οπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλών, ο συγγραφέας, η Γερμανία πληρώνει τις υπερχρεωμένες χώρες μόνο επειδή έχει ακόμη ενοχές για το Ολοκαύτωμα.
Αυτή η αντίληψη εκτιμάται ότι σταδιακά τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους στο ρόλο του προνομιακού συνεργάτη σε μία μελλοντική κυβέρνηση, ρόλο που μέχρι σήμερα είχαν οι Φιλελεύθεροι. Ο ηγέτης τους Χιούμπερτ Αϊβάνγκερ αναφέρει το ethnos.gr, εκτιμά ότι «οι συντηρητικοί ψηφοφόροι που ψήφιζαν το CDU και το FDP είναι ενάντια στις διασώσεις, αναζητούν εναλλακτικό πολιτικό φορέα και νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε την ψήφο τους».
Οπως πολύ σωστά σημειώνει ο συντάκτης του Reuters, η εμπειρία της ανόδου των Πειρατών, με μόνο αίτημα το ελεύθερο διαδίκτυο, δείχνει ότι στην γερμανική Βουλή μπαίνουν όλο και πιο εύκολα διάφορες «πειρατικές» δυνάμεις.
Και ο Αντενάουερ θα πρέπει να «γυρίζει στον τάφο του» βλέποντας το ίδιο του το αίμα να έχει επιβιβαστεί σε ένα από αυτά τα πειρατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου